2012. július 29., vasárnap

Velence, III. turnus - népzenei tábor

2012. július 23. - július 28. 


A harmadik turnus is különleges élményeket tartogatott a résztvevők számára. Önkormányzatunk  13 moldvai gyermeket látott vendégül Pusztináról, mindannyian remek énekesek, táncosok, akik  alaposan megismertették a fehérvári táborozókkal szülőfalujuk zenéjét, táncait, szokásait. Tanítójuk, Nyisztor Ilona, népdalénekes kísérte őket, aki a pusztinai gyermekek magyar oktatásáért, Előadói munkásságáért, a magyar nyelv életben tartásáért az elzárt csángó területeken Magyar Örökség Díjat kapott
Az első két nap még ismerkedéssel telt, de szerdától már jó barátokként ropták a csángó és mezőföldi táncokat a táborozók. Szerdán a vendégek Székesfehérvárra kirándultak, ahol a Bregyó-közi Napközis Táborban mutatkoztak be gyönyörű népviseletükben a székesfehérvári gyerekeknek, és együtt vettek részt Levente Péter műsorán, aki felesége, Döbrentei Ildikó dedikált könyveivel ajándékozta meg a moldvai gyerekeket és Nyisztor Ilonát. Az erről készült riport és az ott készült fotók a lenti linkeken megtalálhatók. Délután a Hetedhét Játékmúzeumot és a Bory-várat is megnézték.  Sajnos strandolásra nem sikerült sort keríteni, de az együtt töltött idő kárpótolt érte mindenkit. 
A dal és tánctanulás szüneteiben gyönyörű népi ékszereket készítettek a táborozók, csütörtökön Gulyás Antal és felesége látogatott a táborba Velencére, és a szövés és bőrművesség fogásait tanították az érdeklődőknek. Aznap érkezett Szabóné Czuczai Katalin, gyöngyfűző is, aki maga készítette ékszerein keresztül a különböző tájegységek nyakláncviseletéhez kötődő szokásokról mesélt.
A hét végén a tábor résztvevői közösen léptek fel egy jótékonysági esten. A nagy sikerrel záruló estről készült tudósításokat, képriportot a lenti linkeken lehet megtekinteni. Az előadásra a vendéglátók mezőföldi táncokkal készültek, de voltak közös számok is, ahol pusztinaiak és székesfehérváriak együtt énekelték a csángó és mezőföldi dalokat. A jótékonysági est műsorát további közreműködők is színesítették: a Tekergető zenekar, a Hungarikum Együttes és a Kákics Együttes, akik a táborban a felkészülést is segítették.

Nevelők: Kneifelné Vas Éva, Rivnyákné Varga Katalin, Berki Lilla, Papp Ágnes, Marton Szilvia, Varsányi Brigitta, Bánkuti Gábor


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



További képek és videók a  Pusztinai Magyar Ház honlapján találhatók.

Jótékonysági Csángó est - Ezen a linken megtekinthető az Önkormányzati Kommunikációs Központon megjelent sajtóesemény.

Csángókról a Bregyó táborban - Ezen a linken megtekinthető a Fehérvár TV által készített videó.

Csángó est a Hiemerben - Ezen a linken megtekinthető a Fehérvár TV által készített rövid videó.